Kultūros paso edukacija „Susipažinkime - valdovų rūmų muziejus“.

  • Paskelbė : Danutė Miknevičienė
  • Paskelbta: 2023-06-13
  • Kategorija: Išvykos

Alizavos pagrindinės mokyklos 6 klasės mokiniai apsilankė Lietuvos istorijos ir kultūros paveldo karalystėje – Valdovų rūmų muziejuje.

Vaikščiojo tarp mūrų, kuriuos gaubia atkurtas Valdovų rūmų pastatas, apžiūrėjo unikalius archeologinius radinius - išsilydžiusias ir pajuodusias nuo sprogimo rūmų rūsio plytas, vandens kolektorių; žmonių gyvenimo pėdsakus: trobos kampą, namo duris, rūmų tualetą. Vitrinose apžiūrėjo daiktus ir bandėme suprasti, ką jie pasakoja apie praeitį. Svarstė, ar šiandieniniai batai panašūs į tuos, kuriuos avėjo čia gyvenę žmonės prieš 500 metų; kodėl senovėje būdavę tokios mažos durys. Grožėjosi papuošalais, spėliojo, kas jais galėjo puoštis. Pamatė valdovo medžioklės talkininko - paukščio sakalo – iškamšą, valdovo šachmatus. Apžiūrėjo 16 a. pradžios virtuvės indus bei įrankius

Apžiūrėjo menes su atkurtais istoriniais reprezentaciniais interjerais, kuriuos puošia koklinės krosnys, autentiški gobelenai, Jogailaičių dinastijos atstovų atvaizdai, istoriniai baldai bei kiti originalūs eksponatai. Atkurtose menėse ieškojo architektūrinių detalių būdingų Gotikai, Renesansui ir Barokui.

Praplėtė knygoje „Valdovų rūmai ir jų šeimininkai“ skaitytas žinias apie pačius Rūmų šeimininkus. Išvydo valdovų ir jų žmonų portretus, pamatėme autentišką Barboros Radvilaitės biustą. Pamatė valdovų klauptus bei asmeninę maldos vietą, didžiulę valdovo lovą ir jo raštinę.

Mokiniai turėjo išskirtinę galimybę pamatyti iš Lenkijos atvežtus didžiulius Žygimanto Augusto gobelenus, pagamintus iš šilko, vilnos, sidabro ir aukso. Grožėjomės ir prašmatniais monograminiais,  ir marguliuojančiais įvairiausiais egzotiniais žvėrimis, ir garbinančiais derliaus bei pergalės deives gobelenais. Pamatė prabangiausią žmonijos sukūrimo istorijos ir kitus įspūdingus religinių istorijų gobelenus.

Mokiniai labai aktyviai dalyvavo diskusijose su gidu. Taikliai atsakinėjo į užduotus klausimus ir patys daug klausinėjo.

Nuotraukos:
Danutė Miknevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos