Šiaurės šalių literatūros savaitė

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-11-15
  • Kategorija: Renginiai

Lapkričio 14 dieną, kaip ir du tūkstančiai dvidešimtyje bibliotekų Alandų bei Farerų salose, Grenlandijoje, Islandijoje, Danijoje, Estijoje, Latvijoje, Norvegijoje, Suomijoje, Švedijoje bei Lietuvoje, Kupiškio r. Alizavos pagrindinės mokyklos mokiniai dalyvavo Šiaurės šalių literatūros savaitės Šviesos ir žodžio šventėje. Šių metų tema - „Gamta šiaurėje“.

Nuo ankstyvo rytmečio bibliotekoje apsilankė mažiausieji mokyklos ugdytiniai-ikimokyklinukai ir priešmokyklinukai su savo vadovėmis Rima Dyraite ir Onute Šiupieniene. Paskui – pirmokai su mokytoja Birute Kairiene.

Žvakių šviesoje kartu su bibliotekininke vaikai skaitė šiauriečių autorių (Martin Glaz Serup iš Danijos ir Malin Kivelä iš Suomijos) paveikslėlių knygą „Jei sutiktum lokį“. Iliustracijas šiai knygutei sukūrė Lina Bondestam iš Suomijos. (Dailininkė Lina Bondestam prieš keletą metų viešėjo Alizavos mokykloje!) Šilto humoro pilna knygelė nagrinėja klausimą, ką reikėtų daryti sutikus lokį. Žmogaus ir lokio susitikimas aprašomas žaismingai, pasakojimas balansuoja tarp faktų ir išmonės.

Vaikai aptarė knygos viršelį, ant kurio nupieštas lokys, ir vienbalsiai nusprendė, kad tas lokys visai nepiktas, greičiau išdykęs. Ir nuo tokio lokio tikrai nereikia bėgti. Su juo tikrai galima pasikalbėti apie orą ar suskelti kokį juokelį. Arba kartu pabandyti piešti.

Perskaitę knygutę, vaikai puikiausiai žinojo, ką reikia daryti ir ko negalima daryti susitikus lokį. Vaikai nupiešė lokio pėdsakus, dainavo daineles apie gyvūnus, kalbėjosi, kad laukinių gyvūnų nereikia bijoti, nereikia erzinti, bet reikia būti draugiškiems ir tada šie gyvūnai elgsis draugiškai.

5-9 klasių mokiniai, vadovaujami dailės ir technologijų mokytojos metodininkės Audronės Užtupienės, sukūrė ir papuošė biblioteką menine kompozicija „Švari gamta. Ką mes galime padaryti?“

Mokytoja Audronė dalinosi savo kelionių po Šiaurę įspūdžiais.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos