Geografijos pamokos

  • Paskelbė : Mindaugas
  • Paskelbta: 2022-11-18
  • Kategorija: Renginiai

Lapkričio 17 d. Kupiškio r. Alizavos pagrindinės mokyklos geografijos mokytoja metodininkė Inga Inapienė 6-10 klasių mokiniams vedė pamokas apie gamtą Šiaurėje.

Trumpai su mokiniais padiskutavus, kas asocijuojasi su šiaure, mokytoja paskelbė pamokos uždavinius: susipažinti ir paanalizuoti Šiaurės Europos gamtą ir paruošti kūrybinį pranešimą duota tema.

Šiaurės Europai priklauso Islandija, Danija, Norvegija, Suomija ir Švedija. Šiaurės Europa – tai ledyno kūrinys. Suomija - viena iš seniausių žemės sausumos dalių. Didžiausi Europoje Skandinavijos kalnai, kuriuos ledynai skaldė, zulino. Krantai - irgi ledyno palikimas. Vandeniui atsitraukus liko gilios įlankos, kurias norvegai pavadino fiordais. Suomijoje ir Švedijoje fiordų nėra, ten viskas atsidūrė po vandeniu ir susiformavo povandeniniai uolų labirintai – sherai. Virš vandens nosytes iškišusios uolos – tai nuostabios scherinės salelės. Mokytoja parodė filmuotų šių salelių vaizdų. Vienos didesnės, kitos mažesnės, apaugusios spygliuočiais medžiais, mėgstančiais šaltą klimatą. Žmonės čia prisistatę namelių, atvyksta poilsiauti.

Mokytoja pademonstravo kiekvienos šalies būdingiausių vaizdų. Danijos Mons uolas ir dėmėtuosius elnius. Danijai priklausančių salų, Grenlandijos ir Farerų, nuostabią gamtą, gražius namelius. Farerų salų įdomųjį (šiek tiek pakrypusį) Siorvagstano ežerą. Islandijos, kuri randasi tarp dviejų plokščių, todėl jai būdingi ugnikalnių išsiveržimai, krioklius, ir kalnus, ir pašvaistes.  Auksinius smėlio paplūdimius, žaliuojančias pievas su gražiausiom gėlytėm, ryškiai mėlynus ežeriukus su daugybe smulkių žuvyčių. Norvegijos įspūdinguosius fiordus, milžiniškus krioklius, įstabias uolas, amžino įšalo ledynus. Trolio liežuvį, kur keliauja turistai ir fotografuojasi. Ir serpantinus (padarytus kelius į kalnus). Švedijos Ropos upę, kuri plukdo daugybės ledynų vandenį. Kalnų berželius, įvairius  žilvičius. Šiaurės elniukus besiganančius prie kelių. Suomijos ramius ežerus, kalnų „karolius“, ir pušynus, pušynus...

Mokiniai pasiskirstę po du, atliko kūrybinę užduotį. Burtų keliu išsitraukę šalį, ruošė trumpus pranešimus, juos iliustravo, paskui vieni kitiems pasakojo ir rodė.

Dar mokytoja demonstravo vaizdus, o mokiniai turėjo atspėti iš kurios jie šalies.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos