Edukacinė išvyka į Biržus

  • Paskelbė : Danutė Miknevičienė
  • Paskelbta: 2023-10-16
  • Kategorija: Išvykos

Spalio 16 dieną Alizavos pagrindinės mokyklos priešmokyklinukai ir 1-4 klasių mokiniai vyko į Biržus. Kelionės metu  mokiniai stebėjo rudens požymius bei skaitė kaimų ir gyvenviečių pavadinimus, aiškinosi kaimų pavadinimų kilmę.

Pagaliau pasiektas tikslas - Biržai. Biržų tvirtovė – tai Biržų krašto pažiba. Šis archeologinis-architektūrinis paminklas drauge su piliaviete yra vienintelis toks Lietuvoje. Pilis stovi Biržų miesto centre, ant pietinio Širvėnos ežero kranto. Dirbtinai suformuotas ežeras, buvo skirtas pilies ir miesto prieigoms apsaugoti. Pastatų kompleksą sudaro pilies rūmai, tiltas, vartų bei gynybinių statinių liekanos. Vidaus interjeras išpuoštas tapybos darbais, reljefais, skulptūromis. Šiuo metu pilyje veikia  muziejus. Nors Šiaurės Lietuva ežerais pasigirti negali, Biržuose pagrindinę nuotaiką kuria būtent vanduo – miestas driekiasi palei nemažą Širvėnos ežerą, kuris iš tikrųjų yra beveik 400 metų senumo tvenkinys!

Šiandien vaikštant dailia ežero krantine sunku patikėti, kad telkinys yra dirbtinis, tačiau kadaise tai buvo grandiozinis projektas: tvenkinys suformuotas užtvenkus Apasčios ir Agluonos upes, tokiu būdu tikėtasi dar labiau apsaugoti upių santakoje įsikūrusią Biržų gynybinę tvirtovę.

Mokiniai keliavo ežero pakrante, stebėjo plaukiojančias anteles, grožėjosi tyvuliuojančiomis bangelėmis. Pasiekė naujai rekonstruotą tiltą. O kaip smagu eiti tokiu tiltu!

Keliautojų dėmesį patraukė žaidimų aikštelė. Kiekvienas mokinys rado sau užsiėmimų: batutą, namelius, sūpuokles bei kitus objektus .

Aplankė mokiniai kaimyninį rajoną, susipažino su Biržų pilimi.  Džiugu, kad keliautojai nejautė nuovargio, buvo ištvermingi .

Nuotraukos:
Rima Dyraitė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos