Alizavos mokinių turistinėms kelionėms - 20 metų!

  • Paskelbė : Danutė Miknevičienė
  • Paskelbta: 2024-07-17
  • Kategorija: Didžiuojamės

Kupiškio rajono Alizavos pagrindinės mokyklos mokiniai nuo 2004 metų vasaros įsijungė į Respublikinio jaunųjų turistų, vėliau Vilniaus miesto jaunųjų turistų centro organizuojamus mokinių aktyvumo ir vasaros poilsio projektus. Mokinių atostogų metu dalyvaudavome pėsčiųjų stovyklose-žygiuose (turiadose) Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Ukrainoje (Krymo, Karpatų kalnuose). Į vasaros turiadas susirinkdavo iki 300 keliautojų (tais pačiais metais mokykla gavo naują 20 vietų autobusą). Nuo 2015 metų stovyklas pradėjome organizuoti patys. Kasmet prisijungdavo draugai iš Rokiškio, Vilniaus, Marijampolės, Kalvarijos mokyklų.

Šių metų birželio 26 - liepos 5 dienomis alizaviečiai organizavo mokinių užimtumo ir vasaros poilsio projektą „Aktyvus ir turiningas laisvalaikis Lenkijoje“ (projektą finansavo Kupiškio rajono savivaldybė).

Stovykla prasidėjo Ožkabaliuose lietuvių visuomenės veikėjo, tautos patriarcho, mokslininko, gydytojo Jono Basanavičiaus gimtinėje.  Turistai apsistojo prieš 35 metus pradėtame sodinti Lietuvos tautinio atgimimo ąžuolyne, dalyvavo muziejaus organizuotame protų mūšyje „Ką aš žinau apie Lietuvą“.

Vėliau keliavo į Vištyčio pasienio užkardą, ten susipažino su pasieniečių darbu, vaizdo kamerų pagalba stebėjo pasienį, rankose laikė tikrus ginklus, buvo uždaryti laikino sulaikymo kameroje, fotografavosi prie pasieniečių keturračių. Po to ginkluotų pasieniečių lydimi žygiavo iki Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos susikirtimo taško.

Kalvarijos krašto muziejuje susipažino su krašto istorija, sužinojo, ką bendro turi Kalvarija ir Kupiškis. Jaunieji Kalvarijos gimnazijos šauliai supažindino su savo veikla, pademonstravo savo aprangą ir būtinus turėti šauliams daiktus. Vėliau patraukė  į „lietuvybės salą Lenkijoje“ Punską, kur apžvalginės ekskursijos metu susipažino su krašto istorija ir čia gyvenančių lietuvių gyvenimu. Aplankė privataus asmens įkurtą Prūsų - Jotvingių gyvenvietę.

Nukeliavę į Seinus, stabtelėjo prie Antano Baranausko paminklo ir kapo. Po to  įspūdingu jotvingių laivu plaukė Augustavo kanalais. Vygriuose lankėsi Vygrių kamaldulių vienuolyne.

Pakeliui į Malborką aplankė Antrojo pasaulinio karo metu įrengtą Hitlerio „Vilko guolį“, Štuthofo koncentracijos stovyklą, Stančikų tiltus.

Kelionės „vyšnia ant torto“  -  trijų valandų ekskursija po Malborko pilį. Tai milžiniška gotikinė pilis Lenkijoje, išsidėsčiusi maždaug 20 ha plote rytiniame Nogato upės krante.

Mokiniai šios stovyklos metu susipažino su senojo turizmo ypatumais, žygiais pėsčiomis, lankėsi svarbiuose istoriniuose ir gamtos objektuose, nakvojo palapinėse, gamino maistą gamtoje, žaidė, dainavo... Vieną dieną išgyveno be telefonų. Visko išpasakoti neįmanoma, tai reikia patirti. Manome, kad stovykloje įgyta patirtis pravers ne tik pamokų metu, bet ir gyvenime.

Įspūdžiai nuotraukose (J. Basanavičiaus gimtinė, Kalvarija, Vilko irštva, Stančikų tiltai, Malborko pilis, Štuthofo koncentracijos stovykla, Jotvingių laivas - Augustavas, trijų šalių (LT, PL, RU) susikirtimo taškas ir kt).

Per 20 metų užaugo kelios turistų kartos. Jie iki šiol prisimena keliones kartu. Keitėsi ir vadovai, tačiau visus metus kartu su mokiniais keliavo Alizavos mokyklos mokytojas Eimutis Sarsevičius, mokytojas iš Rokiškio Algirdas Paliūnis, mokytoja iš Kalvarijos Vilija Savčenkienė, keletą metų  padėjo mokytoja Jūratė Ažubalytė ir vadovė iš Marijampolės Saidra Razvickienė. Jiems nuoširdžiai ačiū. Na ir visus 20 metų prie autobuso vairo sėdėjo šių prisiminimų autorius Gintaras Paškauskas. Iki naujų kelionių!

 

 

Nuotraukos:
Jūratė Ažubalytė, Eimutis Sarsevičius, Gintaras Paškauskas

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas